Kyokushin Karate

Over kyokushin karate

Karate is een vechtkunst die lang geleden is ontstaan in Okinawa, een eiland dat deel uit maakt van de Ryukyu eilanden ten zuidwesten van Japan. Het woord karate komt van ‘kara’ ‘te’, dat lege hand betekent. Het gaat dus om een vechtkunst waarbij we geen wapens gebruiken. 
Karate is altijd in ontwikkeling gebleven. Het heeft voor lange tijd sterk onder invloed gestaan van vecht kunsten uit China. Het karate van nu ziet er in sommige opzichten heel anders uit dan het karate van 100 jaar geleden. 
Dat betekent niet dat karate door de tijd heen helemaal is veranderd. Stel we zouden in Okinawa terug kunnen gaan naar de 7e eeuw en daar mensen tegenkomen die met ongewapend vechten bezig zouden zijn, dan zouden we waarschijnlijk heel veel bewegingen en technieken zien die we in het karate van nu nog steeds terugvinden. Karate bestaat samengevat uit een aantal elementen die in de loop der tijd altijd terug te vinden zijn: kihon, kata en kumite. De drie basisonderdelen die karate tot één geheel maken.
Vanaf het begin van de twintigste eeuw werd karate in Japan geïntroduceerd en in de tweede helft van de twintigste eeuw verbreidde het karate zich over de hele wereld in verschillende stijlen. 

De stijl die bij onze dojo Okiro wordt beoefend is ‘kyokushinkai karate’. Deze vorm van karate is ontwikkeld door Mas Oyama (1923-1994). Hij benadrukte dat het gevecht, dat ‘kumite’ wordt genoemd, heel belangrijk is om te weten in hoeverre je karate beheerst. Het beste zou zijn om dit te testen in een echt gevecht, maar omdat dat te gevaarlijk is, bedacht hij een gevechtsbeoefening waarbij een belangrijk element van het echte vechten terug komt, namelijk het ‘full contact’ karate. Natuurlijk met regels, maar deze beoefening benadert voor een groot deel het echte gevecht. Volgens Mas Oyama kon hiermee worden getest in hoeverre je de karate technieken beheerst in een situatie waarvoor ze zijn bedoeld, namelijk een echt gevecht.

(Bronnen: Filip Svennen, ‘The Evolution of Karate’, Theses 2009 International Budo University Japan; Mas Oyama, This is karate (1973))
Share by: